Elevate Perkukuh Peluang Syarikat Pasaran Persendirian

Oleh ANIS FARHANAH MALEK

anisfarhanah@dagangnews.com

KUALA LUMPUR 23 Okt. – Pasaran antarabangsa tidak dinafikan membuka ‘pintu’ kepada banyak peluang untuk syarikat-syarikat di Malaysia memperluaskan perniagaan mereka.

Pasaran persendirian, merangkumi syarikat peringkat pertengahan (mid-tier) yang terbukti berkembang dengan pesat sepatutnya mengambil kesempatan berkenaan.

Bagaimanapun, Pengurus Besar Capital Markets Malaysia (CMM), Zalina Shamsudin mewakili pihaknya menerima pelbagai maklum balas daripda pihak berkepentingan bagaimana pasaran itu dapat ditambah baik termasuk membawa pemain industri ke peringkat antarabangsa.

Zalina Shamsudin

Jelasnya, terdapat dua isu yang menyekat syarikat peringkat pertengahan untuk berkembang ke passaran luar iaitu mereka tidak mempunyai modal pasaran yang mencukupi selain tidak tahu bagaimana untuk ‘menterjemahkan’ visi mereka kepada pelabur yang berpotensi.

Melihatkan keperluan tersebut, beliau percaya program Elevate yang dilancarkan pada Julai lalu mampu bertindak sebagai sebuah platforn untuk syarikat-syarikat berkenaan menambah baik cara perniagaan mereka seterusnya menebusi pasaran antarabangsa.

“Elevate membantu pengasas syarikat langkah untuk berhubung dengan pelabur mengenai visi syarikat dan kepada siapa mereka perlu berjumpa.

“Kami menyediakan platform untuk mereka memperluas rangkaian serta program mentor di mana syarikat-syarikat boleh menimba ilmu berdasarkan pengalaman pemain industri lain,” katanya.

Elevate bertujuan membantu syarikat-syarikat peringkat pertenahan untk mengumpul modal dan menambah baik tahap professional perniagaan mereka dalam menerusi tempoh latihan selama 12 bulan.

Bakal melancarkan kohort pertama pada November depan, CMM telah menerima dana untuk melatih sehingga 300 syarikat dalam tempoh tiga tahun bagi program tersebut.

Terdapat tiga kelompok yang diberi tumpuan iaiitu pengasas syarikat yang mempunyai anak atau generasinya terlibat dalam perniagaan berkenaan, berhasrat untuk merancang semula model perniagaan.

Kedua, pengasas syarikat yang mempunyai strategi pertumbuhan tetapi tidak tahu bagaimana untuk mencari pembiayaan dan ketiga, syarikat yang berdepan cabaran untuk memperoleh palaburan modal.

“Segmen pertengahan merujuk kepada syarikat yang mempunyai saiz pendapatan tahunan melebihi RM20 juta. Syarikat-syarikat ini mewakili sektor ekonomi yang sudah berjaya di pasaran domestik dan berpotensi menjadi peneraju pasaran sama ada di peringkat serantau atau antarabangsa.

“Program ini diwujudkan untuk membantu permudah pertumbuhan mereka dengan mempersiapkan mereka untuk mengumpul dana melalui pasaran modal”, tambah Zalina, – DagangNews.com

Liputan akhbar didapati dari DagangNews.com.

https://dagangnews.com/elevate-perkukuh-peluang-syarikat-pasaran-persendirian